In het begin was er op de hemel en zee na niks. De goden van de hemel besloten daar verandering in brengen en hielden een vergadering met de goden van de oceaan. Ze kwamen eruit dat ze vereerd wilden worden, maar elkaar wilden ze niet vereren, dus moest er een derde persoon komen. Om dat mogelijk te maken creëerden ze een plek waar deze kon wonen. Ze hoefden alleen het woord aarde maar uit te spreken en het was er. De goden gingen toen dieren maken, maar dat bleken niet zo goede vereerders te zijn, ze krijste maar wat. Daarom probeerde de goden de eerste mens te maken. Deze bestond uit modder en sprak alleen maar wartaal. Om dat op te lossen maakten de goden een mens van hout. Dat leek perfect, maar de houten mens voelde niks en kon zijn scheppers dis niet vereren. De goden verwoestten de mensen die ze gemaakt hadden en deden een nieuwe poging. Ze maalden maïs fijn en voegden er water aan toe en zo ontstond de mens. Deze kon de goden oprecht vereren.

Dit  verhaal is volgens de Maya's het verhaal van de eerste mens. Het scheppingsverhaal is bijzonder. De Maya's geloofden dat het op 13.0.0.0.0.4 Ahau 8 Cumha gebeurde. Als je dat omrekent naar onze kalender is dat 13 augustus 3114 Voor Christus. 

goden 

vroeger geloofden de Maya's in hun eigen goden zoals:

 Itzamna, de god van de schepping, hij is de heerser van de onderwereld en wordt geschilderd als vogel draak of krokodilachtige kaaiman.  

Ah Kin, de zonne- en aardse god. Hij wordt geschilderd als een jaguar met een krul tussen zijn ogen, een grote uitstekende tong en bovensnijtanden in de vorm van een t. 

Ix Chel, de godin van de kindergeboorte, ze is de vrouw van Itzamna en het hoofd over de textielfabrikage en verloskundige. Ze wordt voorgesteld als een oude vrouw met slangen in haar haar, soms met jaguarklauwen en ogen. Ze wordt ook voorgesteld als de godin van de verwoesting, omdat zij maïsvelden liet overstromen en mensen hun leven afpakte. 

Yum Kaax, de god van de maïs, hij geeft het zaad om de Maya’s van het leven te voorzien. Hij wordt geschilderd als een jonge god met een maïskolf die uit zijn hoofd groeit. 

Ek Chuah, de god van de oorlog, de dood was zijn eeuwige metgezel. 

 Tegenwoordig hebben veel Maya’s in de jaren 70 voor het geloof protestantisme gekozen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb